Screen Talent NL steunt filmmakers met eigenzinnige en authentieke verhalen in een uniek ontwikkel- en productietraject: Het Beloofde Land.

Voor het ontwikkel- en productietraject Het Beloofde Land zijn de beste korte- en mid-length filmideeën én (aspirant)producenten uit de pilot-regio’s Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Groningen-Friesland geselecteerd. Via deze pagina lees je meer informatie over Het Beloofde Land.

Het Beloofde Land

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject voor filmmakers door heel Nederland. Voor deze eerste (pilot)editie van Het Beloofde Land, gaat het specifiek om makers en/of verhalen die geworteld zijn in een van de volgende regio’s: Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Friesland-Groningen. We gingen op zoek naar ideeën voor korte fictie producties (8-13 minuten) en mid-length fictie producties (alleen Limburg, Noord-Nederland, 40-50 minuten) rond het thema ‘Het Beloofde Land’; urgente, eigentijdse en eigenzinnige verhalen geworteld in de snel veranderende maatschappij en wereld van nu. Ook gingen we op zoek naar (aspirant)producenten uit de regio’s Limburg, Noord-Brabant en Drenthe-Friesland-Groningen, die zich verder willen verdiepen in het (AV-)productievak en als producent willen optreden voor de uiteindelijk geselecteerde filmplannen. Voor zowel de filmmakers als (aspirant)producenten is een uitgebreid coaching- en ontwikkel-traject opgezet.

Meer over het traject

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject bestaande uit twee fases. De eerste fase betreft deze open call voor filmmakers met ideeën voor korte- (8-13 minuten) en midlength-producties (LET OP: alleen Limburg, Noord-Nederland, 40-50 minuten) rondom het centrale thema ‘Het Beloofde Land’ én een open call voor (aspirant)producenten uit de regio’s Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Friesland-Groningen.

Uit alle inzendingen worden 12 korte en 4 midlength filmplannen geselecteerd die een drie maanden (februari – april 2023) durend ontwikkeltraject volgen om het scenario en filmplan aan te scherpen. In dezelfde periode worden de filmmakers in matchmaking-sessies gekoppeld aan uit de call geselecteerde producenten uit de regio’s (we streven naar minimaal twee producenten per regio). Filmmakers en producenten kiezen zelf de teams waarmee zijn voor fase 2 (realisatie) indienen (mei 2023). Als filmmaker dien je in met een producent uit de regio waar je verhaal zich afspeelt.

Van de 12 korte filmplannen worden er uiteindelijk 3-6 geselecteerd voor realisatie (zij krijgen €30.000 productiebudget + verdere coaching en begeleiding). Van de 4 midlength filmplannen worden er uiteindelijk 2 geselecteerd voor realisatie (zij krijgen €180.000 productiebudget + verdere coaching en begeleiding). In Limburg worden 1-2 korte films en 1 midlength film gerealiseerd, in Noord-Brabant 1-2 korte films en in Friesland-Drenthe-Groningen 1-2 korte films en 1 midlength film.

Geselecteerde (aspirant)producenten uit de regio’s Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Friesland-Groningen die zich in fase 1 melden ontvangen in de periode februari – april 2023 coaching en begeleiding en worden d.m.v. matchmaking-sessies aan de filmmakers gekoppeld. Bij selectie voor realisatie ontvangen de producenten verdere coaching en begeleiding voor de daadwerkelijke productie van een film.

De filmplannen die geselecteerd worden voor fase 2 (realisatie) worden gedraaid in het najaar 2023 of voorjaar 2024. De films dienen op 1 mei 2024 te zijn afgerond. Vanuit Het Beloofde Land wordt tevens een distributietraject gestart en zijn er vaste vertoningsmomenten in de betreffende regio’s. Dit deel van de pilot is nog in ontwikkeling en hierover worden later meer details bekend gemaakt.

De geselecteerde projecten en makers

Alle projecten en makers hebben het ontwikkeltraject doorlopen. Dikgedrukt zijn de projecten die uiteindelijk ook gerealiseerd zullen worden.

Korte projecten

Het Harmonium, Wouter Klinkenberg, Drenthe
Folle lok en seine!, Jörgen Scholtens (regie) en Job Tichelman (scenario),  Friesland
Sabearelân, Eline van Diggelen, Friesland
Wandeling door Harlingen, Ester Eva Damen, Friesland
Baarch, Rutger Veenstra, Friesland
Herman, Julian Verkerk, Groningen
Blin Fiducie, Luka Kluskens, Limburg
Pietje dood?, Dennis Nap, Limburg
Assemblea, Tom Elswijk, Noord-Brabant
Onderdak, Maarten Sleegers en Anna Sherstiuk, Noord-Brabant
Het Beloofde Land, Ton van Zantvoort, Noord-Brabant

Midlength projecten

Stikken, Wouter Stoter (regie) en Reimer van Tuinen (scenario), Drenthe
Stien Blom, Thom Lunshof (regie) en Sam Dijkstra (scenario), Friesland
Der Liek in op, Jet Kragt, Groningen
Amerika, America, Floris Ramaekers (regie) en Lianne Damen (scenario), Limburg
Habibi, Bashar Abed, Limburg

Producenten

Klaas Bies, Friesland
Bart Dokter, Vitruvian Man Films, Friesland
Marrit Greidanus, Makaki Films, Friesland
Karim Hamad en Marco Bottenberg, Videobrouwers, Friesland
Iekje Smit en Joost Wierenga,  Siegmund Audiovisuele Produkties, Groningen
Willem Kagenaar, Crafting Films, Limburg
Vincent Konings, Kingswood Films, Limburg
Robin Peeters, Mosasaurus Film Productions, Limburg
Charlotte Driessen, Harpy Films, Noord-Brabant/Limburg
Pim van Gorp, Fabel Film, Noord-Brabant
Annerose Langeveld, NEWTON Film, Noord-Brabant

Neem contact met ons op!

Heb je vragen over Het Beloofde Land en vind je je antwoord niet via de FAQ hieronder? Neem dan contact met ons op.

FAQ
Het Beloofde Land

Veelgestelde vragen en antwoorden over het ontwikkel- en productietraject Het Beloofde land. Staat je vraag/antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier hierboven.

Ja, ook als je niet uit Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Friesland-Groningen komt kun je indienen voor Het Beloofde Land. De regelingen staan open voor makers/verhalen die zich afspelen in Limburg, Noord-Brabant of de regio Friesland-Drenthe-Groningen. Dit betekent dat je als maker buiten deze regio’s wel kunt indienen, maar dat je verhaal geworteld moet zijn in een van de genoemde regio’s. 

Nee. Je dient als regisseur-scenarist of team van regisseur en scenarist in. Indien je plan geselecteerd wordt voor de eerste ontwikkelfase, word je in de maanden februari – april via matchmaking-sessies gekoppeld aan een producent uit de regio waar je verhaal zich afspeelt. Uiteindelijk dien je met deze producent in voor fase 2 (realisatie).

Nee. Het Beloofde Land wil nadrukkelijk de productie-infrastructuur in Nederland verbreden en verdiepen en zoekt daarom middels haar producenten-call naar (aspirant)producenten in de regio’s Limburg, Noord-Brabant en Friesland-Drenthe-Groningen om hen verder te helpen in hun ontwikkeling. Indien je al contact hebt met een producent uit een van deze regio’s raden we je aan hen te wijzen op de producenten-call van Het Beloofde Land.

Deels: we willen dat je je film maakt met een producent uit de regio. Als jouw filmplan geselecteerd wordt, stellen we je voor aan producenten uit de regio. Is er een match? Dan ga je met deze producent aan de slag. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je al van tevoren contact hebt een producent uit de regio en dat je graag met die specifieke producent jouw film wil maken. Die producent moet zich dan ook aanmelden voor Het Beloofde Land en zich kunnen committeren aan een trainingsprogramma. Zie de voorwaarden in de call.

Helaas is het voor deze pilot-editie van Het Beloofde Land alleen mogelijk een mid-length film te maken in Limburg en Drenthe-Friesland-Groningen. Je kunt als maker uit Noord-Brabant (of een andere provincie) wel een mid-length maken in een van deze twee regio’s, mits je verhaal daar geworteld is en je uiteindelijk gebruik maakt van de regionale film-infrastructuur. Dit heeft te maken met de co-financiering die deze provincies bieden voor deze pilot.

Helaas is het in deze pilot enkel mogelijk in te dienen met een fictie-plan. We hopen bij toekomstige edities ook bijv. non-fictie en animatie te kunnen faciliteren.

De referentiebrief geeft aan dat professionals of organisaties je steunen in de stap die je op dit moment wilt zetten door mee te doen aan dit traject. Deze kan worden geschreven door bijv. een opdrachtgever, fonds of andere professionele (film) organisatie met wie of voor wie je (betaald) gewerkt hebt, of een fonds-toekenning van gekregen hebt. Ook kan het bijv. een professional zijn waar je mee gewerkt hebt of die je eerder gecoacht heeft.

In de eerste fase krijgen de 12 geselecteerde korte filmplannen en 4 mid-length filmplannen coaching om hun filmidee en filmplan inhoudelijk aan te scherpen. Van de ingediende documenten wordt toegewerkt naar een compleet script en een aanvraagdossier voor realisatie.

De filmmakers die uiteindelijk geselecteerd worden voor fase 2 (realisatie) ontvangen verdere inhoudelijke coaching die wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Denk hierbij aan verdere scriptontwikkeling, (spel)regie, regievisie, montage en distributie.

In de eerste fase krijgen de geselecteerde producenten coaching in de basisprincipes van (film)productie en werken ze onder begeleiding en samen met de filmmaker(s) aan aanvraagdossiers voor realisatie.

In de tweede fase volgt specifieke coaching bij het volledige pre-, productie en post-productie proces van een film. Ook wordt er een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld samen met de producent/productiebedrijf.

In beide fases werken we met een poule aan mogelijke coaches en zullen we samen met jou bepalen wie het beste bij je plan past. Op dit moment is nog niet bekend wie de coaches zijn.

Een combinatie van beide. Voor bepaalde specifieke skills en facetten zul je een persoonlijke mentor krijgen, maar het programma bestaat ook uit groepsessies op verschillende locaties door heel Nederland.

De commissieleden voor zowel fase 1 als fase 2 worden later bekend gemaakt.

De selectie filmplannen die doorgaan naar de ontwikkelfase (12 kort en 4 mid-length) worden 9 februari bekend gemaakt. Ook worden op die datum de geselecteerde (aspirant)producenten bekend gemaakt.

De filmplannen die uiteindelijk geselecteerd worden voor realisatie, krijgen vanuit Screen Talent NL een vast budget. Voor een korte productie is dit €30.000, voor een mid-length productie €180.000.

Het is toegestaan co-financiering te werven, maar dit is niet verplicht. Ook dient de film hoe dan ook en binnen de gestelde planning gemaakt te worden met de bijdrage die vanuit Screen Talent NL wordt verstrekt.

Indien je co-financiering wilt werven, hou er dan rekening mee dat je geen financiële bijdrage meer aan kunt vragen bij de subsidiënten van Het Beloofde Land. Je vindt deze onder aan deze pagina.

1-2 korte films met een verhaal geworteld in Limburg, 1-2 korte films met een verhaal geworteld in Noord-Brabant, 1-2 korte films met een verhaal geworteld in Friesland-Drenthe-Groningen. Daarnaast één mid-length feature in Limburg en één mid-length feature in Friesland-Drenthe-Groningen.

Het distributie-traject wordt momenteel nog ontwikkeld. Hierover volgt later meer gedetailleerde informatie.

Subsidiënten

Het Beloofde Land is een initiatief van Screen  Talent NL en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds, Limburg Film Office & Provincie Limburg, CineNord & We the North, Prins Bernhard Cultuurfonds en CFAP. Programma-onderdelen kwamen tot stand met steun van impulsgelden van Provincie Noord-Brabant en door advies van Kunstloc Brabant en in samenwerking met partners FilmForward, Scriptbank, CineSud, We Are Playgrounds/BROET en CineNord.